Bucatarie si gatit

CE ESTE FORJAREA MANUALĂ ȘI DE CE CUȚITELE CĂLITE MANUAL SUNT MAI REZISTENTE?

Nu există bucătărie fără cuțite. Nu degeaba și vorba „Chef la cuțite” – în care nu doar preparatele delicioase fac diferența, dar și cuțitele. De aceea, atunci când alegi un cuțit trebuie să alegi unul profesional care are la bază mai multe caracteristici despre care vei afla în acest articol.

DIN CE MATERIAL TREBUIE SĂ FIE REALIZATE CUȚITELE?

Suntem siguri că cei mai mulți dintre noi pun accentul pe calitate, rezistență și duritate, iar atunci când vorbim despre cuțite – oțelul este materialul preferat. Oțelul este, de fapt, un aliaj dintre carbon și fier, iar în funcție de proporția dintre fier și carbon se diferențiază și caracteristicile oțelului, mai bine spus duritatea lui. Cu cât procentul de carbon este mai mare, cu atât aliajul este mai dur. Oțelul este un material ce poate fi reciclat, ceea ce oferă produselor fabricate din oțel un plus valoare. Ba mai mult, există peste 3500 de tipuri de oțel, iar cel japonez este perfect pentru cuțitele din bucătăria ta.

CE FACE OȚELUL JAPONEZ SPECIAL?

Probabil știi deja că una dintre cele mai invidiate bucătării este bucătăria japoneză nu doar pentru alimentul ce a devenit viral în ultima perioadă – sushi, ci și pentru cuțitele lor. Apropo, atunci când faci sushi, unul dintre elementele cheie este anume cuțitul, care trebuie să fie bine ascuțit pentru a nu strica forma alimentului.

Așa cum îți spuneam mai devreme oțelul este un aliaj dintre fier și carbon. Ei bine, știi și tu că multe dintre elemente nu se găsesc în natură în stare pură. La fel este și în cazul fierului, care este în acest caz poate fi găsit sub forma unui oxid de fier. Pentru a produce oțel japonez, este înlăturat oxigenul din oxidul de fier. În acest proces se folosește cărbunele, iar la temperaturi suficient de ridicate substanțele interacționează și formează dioxid de carbon și fier pur. Dioxidul de carbon este eliminat în totalitate. Astfel, se produce oțelul japonez.

CUM POȚI DETERMINA CALITATEA OȚELULUI?

Există mai multe aspecte cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită atunci când te gândești la calitatea oțelului, de exemplu duritatea.

Duritatea este proprietatea metalului de a rezista la zgâriere. Oțelul călit este mult mai dur decât cel necălit, explicația este concentrația de carbon. Cea mai cunoscută metodă de evaluare a durității oțelului este metoda Rockwell prin care materialul este pus într-un penetrometru conic în care se aplică forțe succesive pentru determinarea întrepătrunderii. De aici și inscripția de pe Cuțitele Profesionale Japoneze HRC 60, care nu sugerează nimic altceva decât faptul că sunt ușor de ascuțit, iar forma rămâne ascuțită și nu necesită tocită des. Acest tip de cuțit se consideră a fi un cuțit profesional având în vedere faptul că un cuțit pentru amatori din comerț are între 30-40 HRC.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE FORJAREA MANUALĂ ȘI MECANICĂ?

Cine nu-și dorește un produs unic? Pe lângă faptul că forjarea manuală face produsul unic, trebuie să știi că la călirea manuală nu se modifică caracteristicile mecanice și tehnologice a oțelului. Atunci când un semifabricat este călit manual se modifică doar forma și dimensiunea, nu și proprietățile, care rămân aceleași. Acest aspect este foarte important mai ales atunci când ne gândim la duritatea oțelului, care este cel mai important aspect atunci când vorbim despre calitate.

CARE SUNT ASPECTELE LA CARE TREBUIE SĂ ATRAGEM ATENȚIA ATUNCI CÂND ALEGEM UN CUȚIT?

  1. La ce vei folosi acest cuțit? Deși kbkstore.ro îți oferă o varietate mare de cuțite universale, trebuie să te gândești și la utilizarea cuțitului. Dacă vrei să toci legume și fructe, cuțitul perfect este cuțitul de tip Gyoto, iar dacă vrei să spargi oase, atunci ți-l recomandăm pe Serbian Butcher. Lungimea și lățimea lamei fac diferența.
  2. Mânerul – Cât de rezistent este mânerul în timp? De obicei, prima care se uzează este lama, deși la cuțitele din lemn sau plastic se întâmplă de multe ori contrariul. Cuțitele noastre au mâner de tip Pakka Deluxe, sunt scurte, comode și perfecte pentru ca tu să poți mânui cuțitul ca un adevărat profesionist. Devin un aliat perfect și îți asigură confortul chiar și atunci când ai de tăiat în continuu. Ba mai mult, multe dintre modelele noastre sunt prevăzute cu sistem antialunecare. Mânerul Pakka Deluxe combină designul de lemn clasic cu finisaj fin ce stabilește echilibrul între mat și lucios.
  3. Lungimea lamei – Cu cât o lamă este mai lungă, cu atât scade timpul tău petrecut în bucătărie. Lungimea lamei cuțitelor profesionale depășesc 12 cm.
  4. Materialele din care este făcut – Așa cum ți-am vorbit mai sus, recomandarea noastră este oțelul japonez, care nu se tocește atât de mult și este oțelul preferat pentru fabricarea cuțitelor. Duritatea oțelului HRC 60 combină cele mai bune caracteristici pentru un cuțit perfect. Cât despre oțelul ce se consideră a fi inoxidabil, spargem miturile și vă asigurăm că până și cuțitul inoxidabil poate rugini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *